Weils sygdom også kendt som leptospirose er en af de alvorlige sygdomme rotter kan smitte mennesker med

Rotter bærer forskellige typer af bakterier og sygdom med sig. Weils sygdom eller Weils syge er den vel nok farligste sygdom og overføres til os via rotternes urin.

Hvem skal passe på?

Vi kan allesammen blive smittet med leptospirose / Weils sygdom, hvis vi er i kontakt med vand eller madvarer, som rotterne har tisset på. Bakterierne transporteres via rotternes urinvejssystem.

Personer, der arbejder i dambrug, ved åer eller kloakker skal være ekstra forsigtige. Disse mennesker er i kontakt med rottetis, når de udfører deres arbejde og er derfor i berøring med vand, der kan være inficeret med leptospirose.

Er du ansat et af de nævnte steder er det et must, at du beskytter dig selv ved at bære handsker, gummistøvler og andet sikkerhedsudstyr, der beskytter dig mod at komme i direkte kontakt med det forurenede vand.

Undlad også at tage dig en svømmetur i en å eller andet vand, der løber gennem byer og er fyldt med beskidt vand eller ferskvand. De fleste af de mennesker, der bliver smittet med Weils sygdom, bliver det ved at have indtaget eller haft direkte berøring med beskidt vand.

Tjek steder, hvor der står mad fremme

Vær på vagt alle de steder rotter har lyst til at komme eller opholde sig.

Hold især øje med steder, hvor der står mad fremme. Det gælder både mad til mennesker og i lige så stor grad til dyr.
Tjek skålen med mad til din hund, kanin eller kat. En foderskål kan lokke enhver rotte nærmere!

Kig jævnligt efter om der skulle ligge nogle rottespor i nærheden af dit dyrs foder. En rottelort er knap et par centimeter lang og spidser til i den ene ende. Du kan helt sikkert også lugte det, hvis en rotte har tisset. Det stinker på en helt særlig og ubehagelig måde – nærmest som i en grisestald.

Smitterisiko, når der er skybrud

Når regnen står ned i kaskader og himlen åbner sig i et skybrud, får mange vand i kælderen. Oversvømmelse i kælderen er ensbetydende med, at der står beskidt vand op gennem toiletter og afløb. Det er vand fra kloakker, der er rotternes residens nr. 1. Kloakvand er fuld af bakterier – godt inficeret af rotternes urin, der spreder Weils sygdom.

Der er derfor udpræget smitterisiko, når du får vand i kælderen. Sørg for at beskytte dig mod leptospirose-bakterierne og undgå at komme i direkte berøring med kloakvandet. Tag gummistøvler og gummihandsker på. Rengør spande og andre redskaber meget grundigt bagefter. Hæld dem allerhelst over med kogende vand eller kassér de redskaber, du har brugt til at tømme din kælder for vand.

Har du indbo, der har været i direkte kontakt med kloakvandet, så skal det også desinficeres godt og grundigt. Igen er det en god ide at bruge kogende vand, når det er muligt.

Hvad er tegn på infektion med Weils syge / leptospirose?

Symptomerne på leptospirose / Weils sygdom minder meget om almindelige influenza symptomer. Det vil sige hovedpine, feber, opkast og kvalme. I enkelte tilfælde kan symptomerne også minde om meningitis.

Hvor alvorlig er leptospirose?

Weils syge er alvorlig. Så alvorlig, at 5-15% af de 500.000 mennesker, der hvert rammes af sygdommen, rent faktisk dør af den.

Sygdommen er sjælden i Danmark, hvor 10-30 mennesker hvert år får konstateret leptospirose. Når danskere rammes af Weils sygdom kan de som regel behandles med penicilin.

Har du været på rejse i troperne, badet i ferskvandssøer eller raftet på floder, så vær opmærksom på eventuelle symptomer. Weils syge/leptospirose er særligt udbredt i troperne og i Afrika.

Få flere oplysninger om Weils syge (leptospirose) hos Statens Serum Institut.